Heiko dachi

heikodachiHeiko dachi (Voeten paralel stand) is een stand waar de beide voeten naar voren wijzen. De voeten zijn paralel aan elkaar.

平行立 paralelle stand

Je komt Heiko dachi onder andere tegen in de kata Chinto, waar je na een dubbele blokkering omhoog komt. Heiko dachi komt in de Wado niet vaak voor. Wij gebruiken het niet in de Kihon waza.

Er is niet één vaste techniek die bij deze stand hoort. Sommige scholen gaan in Heiko dachi staan om stoten te maken. Bij Tomo no kai doen we dat in Shiko dachi of Kiba dachi. Het gewicht moet evenredig verdeeld zijn over beide voeten. Ook moet per voet het gewicht verdeeld zijn over de hele voet. Bij teveel spanning op de voorvoet of tenen, sta je teveel voorover. Vaker nog is er teveel druk op de hielen, je staat dan teveel achterover en op deze manier is de stand niet functioneel.

 

Heisoku dachi

Heisoku dachi (Gesloten voeten stand) is een stand waarbij je de voeten naast elkaar en tegen elkaar aan hebt.

閉足立

 heisokudachi heisokudachi2


Deze stand komt vooral veel voor in kata. In de Pinan kata komt hij voor in Pinan sandan en Pinan yondan. Bij de dankata is het de openingsstand van Jion, Jitte, Rohai, Bassai, Naihanshi en Wanshu. Het is niet duidelijk waar de stand vandaan komt, maar een logische theorie zegt dat deze stand voor Japanners heel gewoon is. Zo kan je bij het dragen van een kimono alleen maar deze in deze stand staan. (Anders staan is onbeleefd).

De voeten zijn gesloten en wijzen naar voren. Zorg dat je gewicht goed verdeeld is over de hele voet.

 

Kiba dachi

Kiba dachi (Paardrij stand) is een stand waarbij je staat alsof je op de rug van een paard zit. Een prima stand om stevig in te staan terwijl je stoten maakt.

騎馬立
Kiba = paard
Dachi = stand

kiba dachi kiba dachi2

De stand Kiba dachi komt al voor in de oude Okinawaanse karate stijlen. Funakoshi oefende deze stand op het dak van zijn huis tijdens een storm. Hij stond op de natte dakpannen van zijn huis en was al een paar keer naar beneden gevallen, toen hij ontdekte hoe hij op de juiste manier moest staan.

De voeten staan buiten de schouders en wijzen iets naar binnen. (Als een potlood langs de buitenkant van je voeten legt, dan wijst deze naar voren). De knieen zijn gebogen en naar buiten geduwd. De heup is naar voren gekanteld (rechte rug maken) door de buikspieren aan te spannen.

Als je in kibadachi staat en je buigt één knie naar de andere voet (zet je knie aan de grond), dan passen daar één a twee vuisten tussen.

 

Kokutsu dachi

Kokutsu dachi (gewicht op het achterste been stand) is een stand waarbij beiden voeten op de grond staan. Waarbij je zwaar door het achterste been buigt.

後屈立 Ko = achterwaarts Kutsu = been Dachi = stand

Wanneer je naar de oude stijlen van het Kung-fu kijkt, zie je deze stand regelmatig terug komen. Het is zeer aannemelijk dat deze stand vanuit China, Okinawa bereikte. Deze stand komt vooral voor in: Kata als Pinan yondan en Pinan godan en Jion, Chinto, Jitte en Niseishi.
Laat je achterste voet schuin naar achteren wijzen. Je voorste voet mag schuin naar voren wijzen (traditioneel) of recht naar voren (modern). Rond de 70% van je gewicht is op het achterste been. Je voorste been is niet op slot. Je heup is opzij gedraaid. Pas op dat je de heup niet teveel weg draait, dit zal zorgen dat je minder stevig staat.

 

kokutsudachi 1 kokutsudachi 2

 

Musubi dachi

Musubi dachi (voeten wijken uit elkaar stand) is dé stand waar het allemaal mee begint. Het is de stand van waaruit wij groeten.

結び立 Musubi = van elkaar af gaan/wijken Dachi = stand

Musubi dachi is een stand waar je redelijk beleefd in kan staan, maar toch ook nog actief weg kan stappen. Musubi dachi is de stand van waaruit wij buigen naar elkaar. Elk onderdeel van de les begint en eindigt met buigen en dus met Musubi dachi. Maar deze stand komt ook voor in de kata, zoals bij Pinan godan, waar de stand onderdeel is van een gevechtshouding. Technieken worden niet gemaakt terwijl je in Musubi dachi staat, maar het is als oefening wel erg leuk om te kijken welke technieken je zou kunnen maken. Het zal je opvallen dat er veel mogelijk is!
De hielen zijn tegen elkaar en de voeten wijzen naar buiten.

musubidachi 1 musubidachi 2

 

Nekoashi dachi

猫足立
Neko = kat
ashi = voet/been
Dachi = stand

Oude foto's laten al zien dat de nekoashi een veel voorkomende stand was in het karate van Okinawa.

In het verleden was vooral de shomen nekoashi de meest populaire gevechtstand. Dit omdat je stevig staat, maar ook erg wendbaar bent. Later is dit vooral de hanmi gamae geworden, door het wedstrijd element in het karate.

de achterste voet is volledig op de grond en het gewicht staat daar grotendeels op.
Bij de voorste voet is allen de bal van de voet (josokutei) aan de grond.
Deze stand kan alleen krachtig aanvoelen als je goed in de stand zakt.
Een rechte rug en de heupen in de juiste positie is essentieel om de stand effectief te maken

Er zijn drie soorten nekoashi dachi:

  • mahanmi nekoashi dachi: De grote katstand met de heupen afgedraaid. Je komt deze stand tegen in de pinan kata pinan nidan, pinan shodan, pinan yondan en in kushanku
  • hanmi nekoashi dachi: Grote katstand met de heupen schuin naar voren. Dit is dé stand voor shuto uke.
  • shomen nekoashi dachi: Kleine katstand die voorkomt in pinan sandan en pinan godan

 

mahanmi nekoashi dachi 1 mahanmi nekoashi dachi 2 hanmi nekoashi dachi
shomen nekoashi dachi   hanmi nekoashi dachi
mahanmi nekoashi dachi gyaku nekoashi dachi 1 gyaku nekoashi dachi 3
mahanmi nekoashi dachi gyaku nekoashi dachi  

 

 

Seishan dachi

Seishan dachi is vernoemd naar de kata waarin deze stand het meeste voor komt: kata seishan. Het is een binnenwaartse stand, wat wil zeggen dat de tenen van beide voeten en de knieën naar binnen gericht zijn. Er staat veel spanning op de benen waardoor dit een hele sterke stand is.

 tate seishan dachi yoko seishan dachi 
Tate seishan yoko seishan

 

Shiko dachi

Shiko dachi (stand met beide benen even ver gebogen) is een hele stevige stand. Je staat als een huis als het gaat om de tegenstanders die in de lijn van jouw benen staan. Maar aan de 'open' kant ben je kwetsbaar.

(四股立) vierkant stand

In de Kihon kumite wordt veel gebruik gemaakt van Shiko dachi. Ohtsuka sensei heeft hier de stand tot een zeer bruikbare gevechtsstand verheven.
Je voeten staan op één lijn naast elkaar. De voeten wijzen naar buiten. De knieen staan boven de enkels. De heup is licht gekanteld.

 

shikodachi 1 shikodachi 2

Shizentai dachi

(Japanse kanji) Shizen = natuurlijk(e houding) tai = lichaam

八 = het Chinese karakter acht (8)

Eigenlijk heet de stand Hachiji-dachi (八字立, sta als het karakter 8 八). Als deze stand al benoemd wordt in de Wado dan spreken we eerder over: gyaku hachiji no dacht (sta als een omgekeerd karakter 8)
Shizentai is eigenlijk geen stand. Shizentai is een houding waarbij je rechtop, maar ontspannen moet staan. Een houding waarbij je aandacht hebt voor de hele omgeving.

Vaak denken beginners dat deze stand yoi heet, omdat iedereen in shizentai gaat staan als dit commando gegeven wordt, maar yoi betekent 'aandacht'.

 

shizentai 1 shizentai 2

Zenkutsu dachi

Zen = voorste Kutsu = been Dachi = stand

前屈立

Karate zonder Zenkutsu dachi is niet meer denkbaar. Waar in andere stijlen veel waarde wordt gehecht aan Shomen nekoashi dachi, is er geen Kihon waza, Sanbon kumite of Kata zonder Zenkutsu dachi. Nu is het echter wel zo dat Pinan yondan en Naihanshi geen Zenkutsu dachi hebben, maar het is hier de uitzondering die de regel bevestigd.

Zenkutsu dachi is onlosmakeijk verbonden met Junzuki. De voorste voet wijst naar voren en de achterste voet 45 graden naar buiten. De voorste knie is gebogen (knie boven de enkel) en het achterste been is gestrekt. Beiden voeten staan op de grond. De heup moet recht naar voren zijn, als de heup schuin staat, wordt de hele stand schuin en draait de achterste voet helemaal naar buiten.

zenkutsudachi 1 zenkutsudachi 2