Iaido (Japans: 居合道) is te omschrijven als de kunst van het snel en vloeiend trekken van het zwaard, gevolgd door een aanval en behoort tot het budo. Iaido is sterk verwant aan andere Japanse vechtkunsten als kendo en jodo. Het komt voort uit de culturele krijgstraditie van de samoerai (bushi) van het klassieke Japan.

 

Vertaling

居 i (ru) = bestaan, er zijn, paraat
合 ai = passen, harmonie, samenkomen, ontmoeten
道 do = de weg, onderricht

Je zou dit kunnen samenvatten als: De weg (het onderricht) van het mentaal gewaar zijn voor onmiddelijke actie.

Maar je kan dit op vele andere manieren opvatten/samenvatten.

Historie

De grootste wapenschool in de 15e eeuw had al veel zwaardtechnieken in zijn curriculum. Dit was de Tenshin Shōden Katori Shintō-ryū (天真正伝香取神道流) school.

De eerste die alleen het zwaard onderwees (naar verluid) was Hayashizaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu (林崎甚助重信) (1546-1621). Hij word gezien als de grondlegger van het iaido.

Vele oude scholen zien hem als hun grondlegger, zoals de twee grootste stijlen Musō Shinden-ryū (夢想神伝流) and Musō Jikiden Eishin-ryū (無雙直傳英信流).

Maar voor de Musō Shinden-ryū is vooral Nakayama Hakudo (中山博道) (1869 of 1873-1958)de man die deze stijl zijn huidige vorm en inhoud heeft gegeven.)

In 1969 werden de Seitei kata geintroduceerd. Dit was een set van zeven kata. Deze werden uitgebried met drie kata in 1981 en nog twee in 2000. Dit brengt het totaal op 12 kata.

Uitvoering

Iaido wordt beoefend met een houten zwaard (bokken), metalen oefenzwaard (iaito) of gesmeed scherp zwaard (shinken). Welk type zwaard wordt gebruikt heeft veelal te maken met de mate van geoefendheid van de iaidoka.

Iaido is opgebouwd uit de elementen:

Nukitsuke, het trekken van het zwaard, gevolgd door een snijdende slag Furikaburi, het zwaard in de juiste positie brengen voor een slag Kiritsuke/ Kirioroshi, de snijdende slag na nikitsuke Chiburi, het afslaan van het bloed van het zwaardblad Noto, het opbergen van het zwaard

Alle bewegingen dienen vloeiend, zuiver en resoluut te worden uitgevoerd. De vele kata omvatten zittende en staande technieken, waarbij aanvallen van voor, achter en opzij kunnen komen. Hierbij kan het om één of meerdere (denkbeeldige) tegenstanders gaan. De uitvoering wordt gekenmerkt door concentratie en voortdurende waakzaamheid (zanshin).

De meeste kata (oefenvormen) worden zonder daadwerkelijke tegenstander uitgevoerd. Bij de uitvoering van technieken moet men zich echter wel een tegenstander voor de geest halen zodat je een zo realistisch mogelijke situatie creëert. Het gevoel van een werkelijk gevecht moet worden opgebouwd. Bij het onderdeel tameshigiri worden de slagen geoefend op opgerolde tatami.

 

 Extra

1. Uitleg over de herkomst van de term iai door sensei Matsuo Haruna, Nanadan (9e dan) Kyoshi:
De term ‘Iai’ vind zijn herkomst in het gezegde:
‘Tsune ni itte, kyu ni awasu’.
(Wat je ook aan het doen bent of wie je ook bent, wees altijd voorbereid op het onverwachte)

2. Andere namen voor iaido zijn ook wel:
battō
battōjutsu
saya no uchi (no katsu)