Bij het beoefenen van kata zijn zes basis principes erg belangrijk: de kata no roku gensoku. Deze principes staan niet op zich, maar moeten in de uitvoering van de kata in balans zijn, elk principe is dan even belangrijk. Voor de training kan je er wel één principe uitlichten om daar extra aandacht aan te besteden, zoals bijv. ritme of kime. Maar een kata met alleen maar heel veel kime en geen ritme en balans enz. is niet compleet!!

1) Ikita kata Letterlijk: kata moet leven. Het is heel belangrijk om je een aanvaller voor te stellen als je kata traint, zodat je weet waar elke techniek voor dient. Een kata is geen dans maar een gevecht! Een goede oefening om een levendig kata te bereiken is het oefenen van kata in gedachten, met aanvallers.

2) Inen Kata moet uitgevoerd worden met kime (fighting spirit), je inzet en mentaliteit zijn hetzelfde als bij een echt gevecht. Dit vergt dezelfde mate van concentratie als in jiyu kumite, met de intentie om een gevecht aan te gaan loop je het kata.

3) Chikara no kyojaku Afwisseling in hard en zacht, spanning en ontspanning. Sommige bewegingen in het kata worden krachtig, andere worden ontspannen uitgevoerd. Het voortdurend aangespannen houden van de spieren is, in de woorden van sensei Suzuki, 'Waste of time, waste of energy!!'. Het contrast tussen hard en zacht is in kata heel belangrijk, het is, in vergelijking met muziek, het contrast tussen hoge en lage tonen. Een voorbeeld van dit principe uit Pinan Yondan is de handzwaaiblok (chudan barai uke), die ontspannen en soepel moet worden uitgevoerd, terwijl de maegeri die erna komt krachtig is.

4) Waza no kankyu Afwisseling in snelheid, soms worden bewegingen langzaam uitgevoerd, dan weer snel. De timing van bewegingen is van groot belang: na een verdediging wordt versneld om de aanval in te zetten. In Pinan Yondan is dit principe goed te zien in het langzaam en ontspannen bijsluiten voordat je opzij blokkeert en maegeri maakt.

5) Kisoko no donto Het ritme van de ademhaling. Gebruik je ademhaling goed in het kata: uitademen wanneer je stoot en inademen als je een rustpunt hebt in je kata. Verzamel je kracht en energie in de 'Tanden' (onderbuik).

6) Balans Een goede balans is in elke kata belangrijk, niet slechts in Chinto omdat je daar op één been staat, maar bij elke draai in een kata moet je een goede balans bewaren. Hier zie je duidelijk dat alle zes principes met elkaar verbonden zijn: een balansverstoring beperkt zich niet alleen tot het principe 'balans'. maar ook de kracht, snelheid, kime enz worden verstoord.

Deze principes zijn vooral van toepassing op kata, maar ook belangrijk voor kumite. Ook in kumite moet je letten op ritme, balans, kime enz. Van kata kan je veel leren voor kumite en andersom.