VF2A5854 EK 2016 RdamIn Rotterdam werd van 30 september tot 2 oktober het EK karate gehouden. Zeventien leerlingen van karatevereniging Tomo no Kai namen deel aan het EK om de eer van Nederland te verdedigen. Shanna de Bruijn en Martha Pelkman wonnen beiden brons in hun categorie. De Bruijn deed dit voor de senioren, Pelkman voor de masters. Beiden met het onderdeel kata, een reeks technieken tegen onzichtbare tegenstanders.

Bij de dames senioren tussen de 18-34 jaar kwamen drie dames van Tomo no Kai uit voor Nederland: Lucia van den Brink, Shanna de Bruijn en Anoeska Suijker. Twee van de drie vrouwen gingen naar de finale: Shanna de Bruijn en Anoeska Suijker. Beide dames liepen een zeer sterke kata. Anoeska eindigde als zevende; Shanna won het brons. Shanna: “Ik ben enorm blij. Al het harde werken en trainen samen met het team heeft een prachtig resultaat opgeleverd. Ik wil dit graag doortrekken het WK in Curaçao volgend jaar om daar ook te kunnen knallen!”

In de masters poule kwamen Rita Soutendijk en Martha Pelkman uit voor Nederland. Beide vrouwen hadden hard geoefend om de beste te worden. Helaas kwam Rita niet in de finale terecht: “Ik had graag mijn tweede kata laten zien,” reageerde Rita. Martha, die in Denemarken in 2015 derde was geworden, had een plek te verdedigen. Dat deed zij met succes: opnieuw behaalde zij de derde plaats op het EK. Martha: “Dit is echt een prachtige ervaring. Ik was bang dat ik niet eens in de finale zou komen, maar de jury besliste anders. Ik ben superblij en hartstikke trots op mijn medaille.”

Het toernooi begon ’s ochtends vroeg al eerder met de poule van Diwesh Bhoera. Hij liep een mooie kata, zeer explosief en krachtig, maar wist helaas de finale niet te bereiken. Zijn broer Rahul ging wel door naar de finale. Hij behaalde een knappe zevende plaats in de categorie jongens 14-15 jaar. Roy Dukker kwam ook uit in de poule jongens 14-15 jaar en liep kata pinan yondan, hij werd 13e in een sterk veld met 25 deelnemers.

VF2A5849 EK 2016 Rdam VF2A5823 EK 2016 Rdam
Het complete EK team van Tomo no kai Shanna de Bruijn op het podium bij de prijsuitreiking

In de categorie jongens 12-13 jaar liepen Jeremy Neijssel, Sem Raunegger en Matthijs de Jong hun beste kata. Helaas was dit niet genoeg voor de finale, maar de concurrentie was met 18 deelnemers enorm zwaar. In de categorie meisjes 12-13 jaar liepen Serena Krijts en Carolien ten Have de voorgeschreven kata pinan godan. Maar ook hier was de concurrentie te sterk en moesten zij de finale aan zich voorbij laten gaan.

DSC 0233In de categorie meisjes 14-15 jaar kwamen de hartsvriendinnen Marjolein de Heer en Inge Zevenbergen tegen elkaar uit. Inge haalde helaas net niet de finale, maar Marjolein veroverde een mooie negende plaats in een sterke poule met zestien deelnemers. Ook in de poule meisjes 16-17 jaar was de strijd groot: Lindsay Sinniah, die een hogere graad kata moest lopen, zette een knappe prestatie neer met een goede uitvoering van kata seishan. Toch kwam zij niet in de finale.

Bij de heren 18-34 jaar kwam Jurgen Milan uit in een zeer sterke poule. Van de elf deelnemers mochten er maar zes door naar de finale. Hij plaatste zich niet voor de finale, maar is trots op zijn deelname aan zijn eerste internationale wedstrijd.

Coach Peter Zaal van Tomo no Kai zegt enorm trots te zijn op alle leerlingen. “Winnen kan ook zijn dat je een supergoede kata hebt gelopen of door bent naar de finale. Ik kijk terug op een geslaagd weekend. We gaan nog harder trainen en nog gemotiveerder verder. Volgende keer gaan we weer knallen!”

Nederland behaalde in totaal 30 gouden medailles, 25 zilveren medailles en 40 bronzen medailles.