ohtsukaDe stijl die bij Tomo no Kai wordt getraind is Wado-ryu. Wado-ryu karate is één van de grootste karate stijlen van de wereld. Wado-ryu is door professor Ohtsuka samengesteld uit het traditionele Japanse Ju jutsu en het karate dat Gichin Funakoshi introduceerde in Japan. ‘Wado’ wil zeggen: ‘Weg van de vrede'. Karate is goed te gebruiken als zelfverdediging, maar de Wado beoefenaar (karateka) mag nooit als eerste aanvallen. Dit is vastgelegd in de Japanse spreuk: Karate ni sentenashi (in het karate is er geen eerste aanval). Bij het karate gaat het meer om het aanleren van de juiste techniek en zelfbeheersing, dan het doorslaan van stenen en planken.

De grondlegger van het Wado-Ryu is Meester Hironori Ohtsuka (rechts), geboren op 1 juni 1892 in Shimohate stad in Japan. Voordat hij met karate kennismaakte beoefende hij de klassieke budo vechtkunsten van Japan en hij was chief instructor (technisch leider) van de Shindo Yoshin Ryu Ju Jutsu.

ohtsuka1Hij raakte in het karate geïnteresseerd toen Gichin Funakoshi 
in 1922 karateles ging geven in Tokyo. Funakoshi was de eerste die karateles gaf in Tokyo, voor die tijd had men nog niet gehoord van karate op de vier hoofdeilanden van Japan. Ohtsuka was elf jaar lang assistent instructeur in de dojo van Funakoshi. In 1939 richtte meester Ohtsuka zijn eigen stijl, de Wado Ryu op. De naam Wado betekent 'weg van de vrede'.

Het karakter 'wa' betekent 'vrede', maar kan ook ook 'Japan' betekenen, 'do' betekent 'de weg' en  'ryu' betekent 'school' of 'stijl'.

De Wado basishouding is hoger dan de basishouding in het shotokan en de bewegingen zijn sneller. Karakteristiek voor het Wado karate is ook het zweepslag-effect zoals bijvoorbeeld bij uraken.

suzukisenseiHet Wado karate is heel duidelijk beïnvloed door het ju jutsu, zo is de Wado karateka erg wendbaar door de taisabaki (ontwijking) en de nagashizuki (ontwijkende stoot). Ook vinden we in de Wado klemmen, grepen en worpen zoals in de ohyo en kihon kumite. Ohtsuka hechtte veel belang aan het trainen van kumite, als voorbereiding op het jiyu kumite. De kihon kumite (met de nadruk op basistechnieken) en de ohyo kumite (voorbereidend op het vrij vechten) zijn ontworpen door Ohtsuka hanshi. De namen van de kata veranderde onze grondlegger weer in de oorspronkelijke Chinese benamingen. De shotokan kata heian 1/5 werden zo de pinan kata. In 1964 introduceerdeTatsuo Suzuki sensei (rechts) het Wado Ryu in Europa en Amerika en hij begon het jaar daarop met lesgeven in Londen en Europa.

Tanka van Hironori Ohtsuka:

Bu no michi wa
tada aragoto to
na omoiso
wa no michi kiwame
wa wo motomu michi

"Denk niet dat de weg van de krijgskunst slechts gewelddadig is, bestudeer intensief de weg van de vrede, het is de weg die streeft naar de vrede".

Vrede bereiken was de belangrijkste doelstelling van prof Ohtsuka. Hij was van mening dat karate er toe zou moeten bijdragen dat een conflict in vrede wordt opgelost en vechten niet nodig is. Ohtsuka:"De oorspronkelijke betekenis van 'bu' is 'stoppen van het gevecht'."  Het karakter Bu wordt gevormd door twee elementen, hoko en todomeru. Hoko is een Japans wapen, een hellebaard, die in de budo gestopt (todomeru) en in bedwang gehouden wordt.

 

Sponsors Tomo no kai

ZA logo 2018